Hakkespett

Litt før klokka halv ti ble vi oppmerksom på en forferdelig tromming. Jeg gikk ut på trappa, og der sto jaggu en hakkespett og hakket på fuglekassen på veggen (rett over inngangen her). Trodde jeg så syner. Er iallfall første gang jeg har sett en hakkespett! Dessverre fløy den avgårde straks, så ikke mulig å få tatt bilde. Jeg fikk bare se den bakfra, og så den var lys gulaktig på siden og mørk bak. Tror det må ha vært en flaggspett, selv om jeg bare fikk sett den noen få sekunder. Artig å ha opplevd å se den i aksjon.
Modern og Jan Gunnar har hørt den før, men trodde det bare var ei sjuri (skjære). Det trodde jo jeg også, så jeg ble skikkelig overrasket.

Kommentarer


Fikk se den igjen nå, kl 1220, men den flyr så fort mot trærne ved Kakhaugen, at det er ikke sjangs å ta bilde av den. Så den fra altanen denne gangen. Skulle vært montert kamera på fuglekassen, hehe.

Her er en video som viser at flaggspetten er en rovfugl. Jeg er ikke sikker på om d var en slik jeg så, men hva slags hakkespett ellers kan ha forvillet seg til Lofoten?
Uansett synes jeg det er veldig rart at den forsøker å hakke seg inn i fuglekassen nå i september, for det er jo ikke unger der på denne tida av året. Noen som skjønner denne atferden nå i september?

Den eneste forklaringen jeg kan tenke meg, må være at den vil lage større hull og flytte inn der selv.

Har også observert hakkespetten på Skottnes ,Kyllingdalen og til og med like ved Brurstolen,så her er nok flere eksemplarer av arten. Vi (brødrene Berg) er litt usikker på om det også kan være Hvitryggspett i tillegg til Flaggspetten. Artig innslag er det i alle fall.

Jeg er også veldig usikker. Mener jeg burde jo ha observert noe rødt, hvis det var en flaggspett.

Slik bør en gjøre med fuglekassene for at de ikke skal ta alt av unger…

Observerte hakkespettene 6 ganger i dag på stormyra,forst så jeg en i en 30 sek og litt senere så jeg to stk,den ene flaug og den andre så jeg ca i et par minutter den var litt rød på toppen og så var den brun på sidene og spraglat beige under og på oversidene ,hadde ikke kameraet med meg men dro og hentet d men eg fikk ikke bilde av den enda eg så den fire ganger til.Virket som den lekte seg med meg for når eg skulle ta opp kameraet stakk den.Er noen år siden eg sist så spett på Ballstad.

Er ganske sikkert en flaggspett. Kan ikke være noe annet. Så bildet til Dag og kjente igjen mønsteret på ryggen, samt det lyse brystet/sidene. Jeg klarer ikke å minnes noe rødt, men så den kanskje fra en vinkel som gjorde at jeg ikke la merke til det (nedenfra, bakfra og bare litt av siden), før den flakset avgårde.
Andre gang jeg så den, så var den i skjul på baksiden av fuglekassen og så den derfor bare i flukt fra meg.
Utdrag av mail fra fugleekspert Harald Våge: Unge flaggspetter er tydelig rød på hodet. Hannene har en rød nakkeflekk, mens hoa ikke har noe rødt på hodet i det hele tatt. Alle tre er rød under stjerten.

Den unge flaggspetten har vært flere ganger og spist av meisebolle utenfor her i dag. Den var tydelig rød på hodet og underkroppen, så ungfugl ja. Dessverre feil med fotoapparatet, så da nyttet det ikke at den var vennlig mot fotografen og var på samme plass lenge.
Første gang jeg fikk studert den skikkelig i kikkerten :)

Meiseboller er fin mat for dem, du får nok faste gjester utover vinteren om du passer på å ikke gå tom, du kan også stikke innom Horn å kjøpe ister, det er fin mat til mange fugler og koster nesten ingenting.

Siden jeg ikke har bruksanvisningen til bilderedigeringsprogrammet, så har jeg måttet prøve litt på egen hånd. Fikk ikke helt kontroll, men her er et redigert bilde, som jeg tok 6.sept. rundt kl 12, med flaggspetten på stammen under det lyse fuglehuset:

Hørte hakking da jeg våknet. Da jeg kom på kjøkkenet så jeg Hakke Hakkespett (hvor ble den tegneserien av? :p ) på vei inn vinduet du ser under det grønne taket på det røde fuglehuset. Den har hvert her hver dag nå, så tror den holder til på Ballstad.

Nå har jeg med egne øyne sett to hakkespetter samtidig utenfor her. Tror det var i går formiddag. En med rød farge i nakken, og en uten.

Av spettefamilien i Lofoten er det flaggspett som observeres regelmessig i stort antall. Siden du nevnte at den ene hakkespetten var lys gulaktig kan det ha vært Tretåspett som også observeres regelmessig, men i i lite antall.
Den har sammenhengende hvit stripe fra nakke til overgump, tre svarte band på hodesiden. Issen er gul hos hannen, og svarthvitstripet hos hunnen.
Disse to artene er mest vanlig i Lofoten. Fortsett observasjon, spennende å høre om ;))