SKOTNES OG OMEGN UTMARKSLAG

Følges av 65 medlemmer.

Utmarkslaget har i de årene det har eksistert gjennomført et omfattende arbeid i lagets område.Veien innover til Kyllingdalen er gruset og satt i god stand.Kvisting og felling av gran er også gjort.Opprensking i diverse vann og elver,samt att vi har foretatt en del oppfisking av småfisk i Dalsvannet og også hatt prøvefiske i samtlige vann.Fra mai til ut i september møtes vi på tirsdagan til dugnad og sosialt samvær og der er det plass til mange flere.I år satsa vi blant annet på å få satt opp flere benker i området. Mer om sonen

Origo SKOTNES OG OMEGN UTMARKSLAG er en sone på Origo. Les mer

Kongeørn på Ballstad?

Jeg må bare spørre om det finnes kongeørn på Ballstad? På mandag var jeg i full fart på vei over moloene mot skolen og Leknes, litt sent ute for frisørtimen, da en ørn kom flaksende rett over/foran bilen. Havørn i frontruta er forsåvidt et nesten dagligdags fenomen, men jeg så at dette var en noe “uvanlig” kar. Den hadde mye lenger stjert enn havørner pleier å ha, og var veldig mørk. Jeg er ganske opptatt av fugler og andre “detaljer” i naturen, så jeg skjena litt videre i litt slakere tempo for å se litt nøyere på karen. Den fløy utover mot hytta til Jan Harald, og jeg så at den begynte å lage seg til for å lande. Nysgjerrig som jeg er på slike skapninger, vrengte jeg inn mot Skarsjyen og kjørte utover mens jeg holdt øye med ørna der den gikk inn for landing rett ved hytta. Jeg tok av fra veien og stoppet litt før uthuset, og der satt den, en stor mørkebrun ørn, i toppen av ei gran. Jeg listet meg ut og snek meg innpå. Kun ladet med mobil prøvde jeg å “skyte” den, men det ble helt elendige bilder…
Jeg må bare spørre om det virkelig finnes kongeørn på Ballstad? Jeg mener at dette må ha vært en kongeørn, men har aldri tidligere sett det her på Ballstad. Derfor lurer jeg på om det er andre som har sett det eller på annen måte kan bekrefte at det finnes kongeørn her… Flott fugl var det, uansett!

Jeg kom noen minutter for sent til frisøren, men håret fikk tilbake kuløren, og det er slike opplevelser som gjør det så herlig å bo sånn ute i naturen som vi gjør her i Lofoten! En vanlig østlending kan bare drømme…

Vist 138 ganger. Følges av 6 personer.

Kommentarer

Jauda Ellen eg e rimelig sikker på at det e ei kongeørn du har sett,det finnes nemlig eksemplarer av den her i området. Ser ei og anna med (u)gjevne mellomrom ,seinest sist fredag, så for den som holder sansene åpne ,så kan det vær litt av kvært man kan opplev uti naturen.Kan ellers opplys om at det nu igjen e bra skiføre innover til Kyllingdalen.

Ang å ha med seg øynene når man er ute i naturen;
Folk er veldig forskjellig utstyrt med den sansen (de andre sansene også, forsåvidt). Noen ser detaljene, mens andre higer etter å nå toppen og den store utsikten. Et annet fenomen er at man av og til tar på seg et “filter”, eller “briller” når man er ute og går, f.eks tyttebær-briller eller kantarell-briller. Det går nesten ikke an å lete etter to ting samtidig. I tillegg er det noen som er utstyrt med “radar”…

Jeg selv kan være et “mareritt” å gå på tur med, for jeg stopper opp hele tiden og finner ting og tang å se, høre, lukte, plukke eller ta bilde av. Og jeg er alltid nysgjerrig på hva det er hvis jeg ikke vet hva det er. Jeg slår opp når jeg kommer hjem, og på den måten lærer jeg nye fuglearter hele tiden. Det samme gjelder blomster, sopp og andre planter, jeg kommer stadig hjem med store buketter med f.eks “1-av-hver-jeg-fant-rundt-Kyllingdalen” for så å slå dem opp. Litteratur og foto-bøker er til stor inspirasjon.
Jeg er av typen som har “radar” – dvs at jeg senser dyr eller planter som befinner seg i utsynet – det kan være laaangt unna, sitte helt stille innimellom grenene på et tre eller fare forbi i bilvinduet. Dette kan noen ganger irritere en stakkars sjåfør som må bråstoppe og rygge tilbake, mens andre ganger resulterer dette i at man får med seg elgen som står inni buskaset eller rådyret i skogkanten eller reven som står i siluett oppå Grafjellet…

Interesse for slike ting, og evnen til å se og sanse naturen, blir lagt i oppveksten. Hjem, skole og miljøet rundt er inspirasjonskilden. Vi som er så heldige å bo her på Ballstad, midt i Lofoten, har de beste muligheter i verden til å få øyne til å se med!

Halefjæra Ellen, kan du ihvertfall skille dem på. Her er havørna mi fra sist sommer. Dette er en ung havørn. Ekspertisen hevder at de blir enda hvitere på halefjøra når de blir eldre!
Ikke rare bildet jeg fikk tatt, men jeg gledet meg over å ha sett en havørn i Lofoten.
Du har kanskje møtt sjefen?

Nei kongeørna e ju heilt klart i flertall,men som sakt så finnes det ei og anna og før oss “saubønder” så kan ho vær et problem.For 2 år siden blei flere lam tatt av kongeørn i Ballstad fjellet,men en flott fuggel er det.

Jeg har ikke så ofte sett kongeørn; en gang på Andøya, noen få ganger på Krystad (hvorav 3 samtidig en gang), og så denne ene på Ballstad på mandag. Har lurt noen ganger, men det er ikke så lett å vite helt sikkert. Her på Ballstad er vel havørna i klart flertall?
Men tror nok at havørna streifer en del, for av og til kan det nærmest “sverme”. Vi har enkelte ganger sett store flokker, og lurt på hva dette skyldes.

En gang vi gikk ut fra Ballstad for å se etter spekkhogger (det var i oktober, tror jeg, for 4 år siden). Det var sild i fjorden, og det var stille, godt vær. Idet vi går ut av moloen, ser vi at det er ørn OVERALT, nesten på enhver stein og holme satt det 1-3 ørner, flere var i lufta. Det ble vanskelig å telle, men langs ruta vi gikk ut (vi gikk leia utover, forbi Mummihuset" (som vi kaller den lille lykta der det er så trangt), og svingte ut ved Eggløysa, talte vi 37 individer, og at det må ha vært 50-60 totalt, det er vi helt sikre på. MINST! For dette var jo bare de knausene vi passerte på vei ut… Vi var helt overveldet! Det hører med til den historien at vi traff på en stor flokk med spekkhoggere, utenfor Nesland omtrent.

Men det er ikke den eneste gangen vi har sett sånne ansamlinger av ørn. En gang for 5-6 år siden så vi en svær “flokk” på yttersiden av Andøya, der var det nesten 30 ørner på et lite område / strekning langs sjøen på ca 500 meter. Sist sommer så vi en stor ansamling ved avkjøringen til bruene over til Fredvang, kanskje 20-25 ørner.

Er det noen som vet hvorfor de samles, og er dette vanlig?

HÆR ER MYE KÅNGØRN OG HAVØRN!FALK ER DET OGSÅ MYE AV VERTFAL HÆR I FLAKSTAD!JA MASSE OTER OG MINK.SKULLE HA VÆRT JAKTOTER OG BEGRENSA ØRNEBESTAND NOE.

ørna ser man vær dag.den sitter og venter ut i fredvangs leia.der venter den på uer, som fiskerne bruke og kaste til den.ørna tar katter og måser og mye hare.også ryper ja den spiser det meste!ser ut som den tar vilte med seg til øyene mella finbyen og krystad.ser stadig store mengder med ørn der.

Lenger opp skreiv eg at kongeørna er i flertall, ingen har vært og korrigert meg og det overraska meg ,for det er ju en grov skivebom.Tvert i mot så er den i klart mindretall og det skal vi kansje vær glad for.Når det gjeld situasjonen for mink/oter så ser det ut til at det finnes en god del også her i området.

Rein og skjær høflighet, John Inge – vi skjønte nok hva du mente!

Her er et par bilder jeg tok da vi passerte alle havørnene utenfor Ballstad (det var visst i september -04). Det satt fugl på nesten alle holmer og skjær… Se kommentaren over.

Ingen har kommet med forklaring på hvorfor det er så utrolig mange ørn samlet av og til. De gangene vi har kommet over slike flokker har vært til ulike tider av året. Men den gangen utenfor Ballstad, var det sild i fjorden. Kan det være stor mattilgang? Andre ganger “ørne-ting”? Kan det være “spill-leik” – som orrfugl og tiur har?

Her må eg bærre meld pass,men havørna lever ju for det meste av fisk og sjøfugl samt at vi ofte kan observer ho spisende på åtsel. Tror nok dette kan være en av grunnene til at vi kan observere så pass mange samlet.Havørna kan faktisk bli opptil 50 år.

Så både kongeørn og hubro på vei ut til Borgvåg i sommer, så de finnes da…

Annonse